Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αγιορείτικα προϊόντα

Το Άγιο Όρος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέρος όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Η ομορφιά, η πνευματικότητα αλλά και η αρχιτεκτονική και η τέχνη των μονών του Περιβολιού της Παναγίας αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ασχέτως θρησκείας. Είναι γνωστό άλλωστε πως ακόμη και ο Κάρολος της Αγγλίας κάνει συχνές επισκέψεις στο Άγιο αυτό μέρος. Η χερσόνησος του Άθω επίσης ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες, παρόλα αυτά όμως, και μόνο το άκουσμα του ονόματος του Αγίου Όρους προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλους τους πιστούς.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμη ένας τρόπος για να έρθουν όλοι πιο κοντά με το Περιβόλι της Παναγίας, χωρίς καν να το επισκεφτούν: τα αγιορείτικα προϊόντα. Είναι γνωστό πως οι καλόγεροι όλων των μονών ασχολούνται με τη παραγωγή αγαθών και προϊόντων αλλά και με τη κατασκευή εργόχειρων και οι μοναχοί του Άγιου Όρους δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα τους έχουν πάψει να είναι διαθέσιμα μόνο στα μοναστήρια τους και πλέον μπορεί ο καθένας να τα βρει σε πολλά καταστήματα.

Τι κάνει τα αγιορείτικα προϊόντα να ξεχωρίζουν;

Αν έπρεπε να απαντήσουμε με μία απλής λέξη σε αυτήν την ερώτηση, η απάντηση θα ήταν η εξής: η ποιότητα. Τα προϊόντα Αγίου Όρους είναι εξαιρετικής ποιότητας και αυτό οφείλεται τόσο στον τόπο όσο και στον τρόπο παραγωγής τους. Η χερσόνησος του Άθω έχει ιδανικό κλίμα, έδαφος και συνθήκες για τη παραγωγή πολλών αγροτικών αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων, οπότε έτσι κι αλλιώς τα προϊόντα της είναι ξεχωριστά. Αυτό όμως που κάνει τα προϊόντα των μοναχών ακόμη πιο ξεχωριστά, είναι το γεγονός ότι παράγονται χωρίς χημικά και φυτοφάρμακα και μόνο με απλές και παραδοσιακές μεθόδους. Με άλλα λόγια, τα προϊόντα τους είναι απολύτως φυσικά.

Πέρα όμως από αυτό, οι μοναχοί δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι κατά τη παραγωγή ή κατασκευή των προϊόντων τους. Η παραγωγή τους δεν είναι μεγάλη κι έτσι η αγάπη τους φαίνεται ξεκάθαρα σε όλα τα προϊόντα τους είτε αυτά είναι τρόφιμα και κρασιά είτε εργόχειρα.

Τι κάνουν με τα χρήματα οι καλόγεροι;

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, τα αγιορείτικα προϊόντα δεν διατίθενται δωρεάν. Τα χρήματα που βγάζουν οι μοναχοί από την διάθεση αυτών των προϊόντων χρησιμοποιούνται για τα έξοδα των μοναστηριών και για την αναστήλωση ή επισκευή των κελιών τους. Με απλά λόγια, η αγορά αγιορείτικων προϊόντων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε χρηματικά τις μονές τους Αγίου Όρους και να στηρίξετε τους μοναχούς μας.

Τι προϊόντα μπορώ να βρω;

Τα προϊόντα που διατίθενται από τις μονές τους Αγίου Όρους μπορούν να χωριστούν στα τρόφιμα, στα προϊόντα φροντίδας και στα εργόχειρα.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, το Άγιο Όρος παράγει μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων. Θα βρείτε από τυριά και γλυκά κουταλιού, μέχρι το διάσημο αγιορείτικο κρασί και φυσικά το πεντανόστιμο και απόλυτα φυσικό μοναστηριακό μέλι. Όπως είπαμε και πριν, όλα τα αγιορείτικα προϊόντα είναι απόλυτα φυσικά και αγνά.

Όσον αφορά τα προϊόντα φροντίδας, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από βότανα και αφεψήματα με ωφέλιμες ή και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα μοναστήρια επίσης παράγουν και φυσικά σαπούνια αλλά και αλοιφές και κρέμες με βάση υλικά όπως το μελισσοκέρι τα οποία είναι ιδανικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας αλλά και την επούλωση πληγών.

Τέλος, τα εργόχειρα των μοναχών του Αγίου Όρους δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι μοναχοί ανάλογα με το ταλέντο, το χρόνο αλλά και τα υλικά που έχουν στη διάθεση τους μπορούν να φτιάξουν τα πάντα από – ευλογημένα – κομποσχοίνια και σταυρουδάκια μέχρι χειροποίητες εικόνες. Δεν είναι μάλιστα σπάνιο να χρησιμοποιήσουν και κομμάτια από τις ίδιες τις μονές, για παράδειγμα κομμάτια από μια παλιά πόρτα, για τη κατασκευή μιας εικόνας ή άλλου εργόχειρου.

Μοναδικά βιβλία σε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη

Τα καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα πλέον μπορούν να βρεθούν σε κάθε γωνιά της χώρας μας αλλά και στο internet, αφού υπάρχουν και αρκετά eshops που στέλνουν τα εν λόγω προϊόντα στη πόρτα μας. Στα καταστήματα αυτά, πέρα από υψηλής ποιότητας τρόφιμα, γλυκά και κρασιά, κατασκευασμένα από τις καλύτερες πρώτες ύλες και με παραδοσιακές τεχνικές, μπορεί κανείς να βρει κι εκκλησιαστικά είδη. Στα είδη αυτά συμπεριλαμβάνονται εργόχειρα, σταυροί και κομποσχοίνια και φυσικά εικόνες. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη που πραγματικά ξεχωρίζουν και αυτά δεν είναι άλλα από τα βιβλία.

Πολλοί μοναχοί αλλά και μελετητές της μοναστικής ζωής και των μοναστηριών γενικότερα, γράφουν κι εκδίδουν συχνά βιβλία με διάφορα θέματα. Τα βιβλία αυτά μπορεί να αφορούν τη ζωή στα μοναστήρια, τον πλούτο των μοναστηριών μας – ειδικά αυτών του Αγίου όρους – βίους αγίων και μοναχών αλλά ακόμη και πιο «πρακτικά» θέματα όπως παραδοσιακές μοναστικές συνταγές και οδηγούς για θεραπευτικά βότανα.

Τα βιβλία αυτά είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή και θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα κι εκκλησιαστικά είδη. Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες κατηγορίες για να καταλάβετε καλύτερα τι μπορεί να σας προσφέρει το κάθε ένα από αυτά.

Βίοι μοναχών και αγίων

Τα βιβλία αυτά είναι και τα πιο συνηθισμένα και θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία που πουλάνε και θρησκευτικού τύπου βιβλία. Με απλά λόγια, πρόκειται για βιβλία που είναι αφιερωμένα στη ζωή, το έργο και τις διδαχές αγίων της ορθοδοξίας ή μοναχών που ξεχώρισαν για τη σοφία και το μοναστικό βίο τους. Όσον αφορά τους μοναχούς, τα πιο δημοφιλή και αυτά που θα βρείτε σχεδόν παντού, είναι αυτά που αφορούν τον Άγιο Παΐσιο. Τα βιβλία αυτού του τύπου είναι απαραίτητα για κάθε χριστιανική βιβλιοθήκη αφού έχουν να μας διδάξουν πάρα πολλά τόσο για τη ζωή μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι όσο και για τη Πίστη μας γενικότερα.

Βιβλία για τα μοναστήρια

Τα συγκεκριμένα βιβλία θα τα βρείτε περισσότερο στα καταστήματα με μοναστηριακά κι εκκλησιαστικά είδη. Συνήθως πρόκειται για όμορφες εκδόσεις, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στις σελίδες των βιβλίων αυτών – τα οποία συνήθως γράφονται από επιστήμονες σε συνεργασία με κληρικούς ή μοναχούς – θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τα μοναστήρια μας. Θα μάθετε για την ιστορία και τη παράδοση τους αλλά και για τους «θησαυρούς» που υπάρχουν σε πολλά από αυτά. Οι εκδόσεις που αφορούν τις Μονές του Αγίου Όρους είναι και αυτές που ξεχωρίζουν, αφού τα εν λόγω μοναστήρια είναι από τα πιο ξεχωριστά και πλούσια όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της ορθοδοξίας γενικότερα. Επιπλέον, λόγω του Άβατου αλλά και το ειδικού καθεστώτος που αφορά τις επισκέψεις στο Περιβόλι της Παναγίας, τα βιβλία αυτά είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να γνωρίσει αυτά τα μοναστήρια ένα μεγάλο ποσοστό των πιστών.

Βιβλία με συνταγές

Μπορεί όταν μιλάμε για μοναστήρια το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό να μην είναι το μαγείρεμα και οι συνταγέςς, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει σιγά – σιγά. Η μοναστική διατροφή και κουζίνα γίνεται όλο και πιο γνωστή και δημοφιλής στις μέρες μας αφού είναι πολύ υγιεινή και ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Ειδικά κατά τη περίοδο των μεγάλων νηστειών, πιάτα όπως η Αγειορείτικη σαλάτα μπαίνουν στη διατροφή μας αλλά και στους καταλόγους μεγάλων εστιατορίων. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσικό να υπάρχουν και βιβλία με μοναστηριακές συνταγές. Τα βιβλία αυτά θα τα βρείτε σε καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε και τα υλικά για να τις φτιάξετε.

Βιβλία για βότανα

Δεδομένου ότι πολλά μοναστήρια είναι μακριά από τα νοσοκομεία και τον πολιτισμό γενικότερα, οι μοναχοί βασίζονται στη φύση για την ίαση και την πρόληψη των ασθενειών τους. Γι’ αυτό το λόγο θα βρείτε πολλά βιβλία για βότανα γραμμένα από μοναχούς ή ειδικούς στη μοναστική ζωή. Στα βιβλία αυτά θα μάθετε ποια είναι τα σημαντικότερα θεραπευτικά και πως μπορεί να μας βοηθήσει το κάθε ένα από αυτά, προκειμένου να μην γεμίζουμε το σώμα μας με χημείες κάθε φορά που αρρωσταίνουμε.