Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αγιορείτικα προϊόντα

Το Άγιο Όρος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέρος όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Η ομορφιά, η πνευματικότητα αλλά και η αρχιτεκτονική και η τέχνη των μονών του Περιβολιού της Παναγίας αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ασχέτως θρησκείας. Είναι γνωστό άλλωστε πως ακόμη και ο Κάρολος της Αγγλίας κάνει συχνές επισκέψεις στο Άγιο αυτό μέρος. Η χερσόνησος του Άθω επίσης ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες, παρόλα αυτά όμως, και μόνο το άκουσμα του ονόματος του Αγίου Όρους προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλους τους πιστούς.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμη ένας τρόπος για να έρθουν όλοι πιο κοντά με το Περιβόλι της Παναγίας, χωρίς καν να το επισκεφτούν: τα αγιορείτικα προϊόντα. Είναι γνωστό πως οι καλόγεροι όλων των μονών ασχολούνται με τη παραγωγή αγαθών και προϊόντων αλλά και με τη κατασκευή εργόχειρων και οι μοναχοί του Άγιου Όρους δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα τους έχουν πάψει να είναι διαθέσιμα μόνο στα μοναστήρια τους και πλέον μπορεί ο καθένας να τα βρει σε πολλά καταστήματα.

Τι κάνει τα αγιορείτικα προϊόντα να ξεχωρίζουν;

Αν έπρεπε να απαντήσουμε με μία απλής λέξη σε αυτήν την ερώτηση, η απάντηση θα ήταν η εξής: η ποιότητα. Τα προϊόντα Αγίου Όρους είναι εξαιρετικής ποιότητας και αυτό οφείλεται τόσο στον τόπο όσο και στον τρόπο παραγωγής τους. Η χερσόνησος του Άθω έχει ιδανικό κλίμα, έδαφος και συνθήκες για τη παραγωγή πολλών αγροτικών αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων, οπότε έτσι κι αλλιώς τα προϊόντα της είναι ξεχωριστά. Αυτό όμως που κάνει τα προϊόντα των μοναχών ακόμη πιο ξεχωριστά, είναι το γεγονός ότι παράγονται χωρίς χημικά και φυτοφάρμακα και μόνο με απλές και παραδοσιακές μεθόδους. Με άλλα λόγια, τα προϊόντα τους είναι απολύτως φυσικά.

Πέρα όμως από αυτό, οι μοναχοί δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι κατά τη παραγωγή ή κατασκευή των προϊόντων τους. Η παραγωγή τους δεν είναι μεγάλη κι έτσι η αγάπη τους φαίνεται ξεκάθαρα σε όλα τα προϊόντα τους είτε αυτά είναι τρόφιμα και κρασιά είτε εργόχειρα.

Τι κάνουν με τα χρήματα οι καλόγεροι;

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, τα αγιορείτικα προϊόντα δεν διατίθενται δωρεάν. Τα χρήματα που βγάζουν οι μοναχοί από την διάθεση αυτών των προϊόντων χρησιμοποιούνται για τα έξοδα των μοναστηριών και για την αναστήλωση ή επισκευή των κελιών τους. Με απλά λόγια, η αγορά αγιορείτικων προϊόντων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε χρηματικά τις μονές τους Αγίου Όρους και να στηρίξετε τους μοναχούς μας.

Τι προϊόντα μπορώ να βρω;

Τα προϊόντα που διατίθενται από τις μονές τους Αγίου Όρους μπορούν να χωριστούν στα τρόφιμα, στα προϊόντα φροντίδας και στα εργόχειρα.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, το Άγιο Όρος παράγει μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων. Θα βρείτε από τυριά και γλυκά κουταλιού, μέχρι το διάσημο αγιορείτικο κρασί και φυσικά το πεντανόστιμο και απόλυτα φυσικό μοναστηριακό μέλι. Όπως είπαμε και πριν, όλα τα αγιορείτικα προϊόντα είναι απόλυτα φυσικά και αγνά.

Όσον αφορά τα προϊόντα φροντίδας, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από βότανα και αφεψήματα με ωφέλιμες ή και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα μοναστήρια επίσης παράγουν και φυσικά σαπούνια αλλά και αλοιφές και κρέμες με βάση υλικά όπως το μελισσοκέρι τα οποία είναι ιδανικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας αλλά και την επούλωση πληγών.

Τέλος, τα εργόχειρα των μοναχών του Αγίου Όρους δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι μοναχοί ανάλογα με το ταλέντο, το χρόνο αλλά και τα υλικά που έχουν στη διάθεση τους μπορούν να φτιάξουν τα πάντα από – ευλογημένα – κομποσχοίνια και σταυρουδάκια μέχρι χειροποίητες εικόνες. Δεν είναι μάλιστα σπάνιο να χρησιμοποιήσουν και κομμάτια από τις ίδιες τις μονές, για παράδειγμα κομμάτια από μια παλιά πόρτα, για τη κατασκευή μιας εικόνας ή άλλου εργόχειρου.