Μοναδικά βιβλία σε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη

Τα καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα πλέον μπορούν να βρεθούν σε κάθε γωνιά της χώρας μας αλλά και στο internet, αφού υπάρχουν και αρκετά eshops που στέλνουν τα εν λόγω προϊόντα στη πόρτα μας. Στα καταστήματα αυτά, πέρα από υψηλής ποιότητας τρόφιμα, γλυκά και κρασιά, κατασκευασμένα από τις καλύτερες πρώτες ύλες και με παραδοσιακές τεχνικές, μπορεί κανείς να βρει κι εκκλησιαστικά είδη. Στα είδη αυτά συμπεριλαμβάνονται εργόχειρα, σταυροί και κομποσχοίνια και φυσικά εικόνες. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη που πραγματικά ξεχωρίζουν και αυτά δεν είναι άλλα από τα βιβλία.

Πολλοί μοναχοί αλλά και μελετητές της μοναστικής ζωής και των μοναστηριών γενικότερα, γράφουν κι εκδίδουν συχνά βιβλία με διάφορα θέματα. Τα βιβλία αυτά μπορεί να αφορούν τη ζωή στα μοναστήρια, τον πλούτο των μοναστηριών μας – ειδικά αυτών του Αγίου όρους – βίους αγίων και μοναχών αλλά ακόμη και πιο «πρακτικά» θέματα όπως παραδοσιακές μοναστικές συνταγές και οδηγούς για θεραπευτικά βότανα.

Τα βιβλία αυτά είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή και θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα κι εκκλησιαστικά είδη. Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες κατηγορίες για να καταλάβετε καλύτερα τι μπορεί να σας προσφέρει το κάθε ένα από αυτά.

Βίοι μοναχών και αγίων

Τα βιβλία αυτά είναι και τα πιο συνηθισμένα και θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία που πουλάνε και θρησκευτικού τύπου βιβλία. Με απλά λόγια, πρόκειται για βιβλία που είναι αφιερωμένα στη ζωή, το έργο και τις διδαχές αγίων της ορθοδοξίας ή μοναχών που ξεχώρισαν για τη σοφία και το μοναστικό βίο τους. Όσον αφορά τους μοναχούς, τα πιο δημοφιλή και αυτά που θα βρείτε σχεδόν παντού, είναι αυτά που αφορούν τον Άγιο Παΐσιο. Τα βιβλία αυτού του τύπου είναι απαραίτητα για κάθε χριστιανική βιβλιοθήκη αφού έχουν να μας διδάξουν πάρα πολλά τόσο για τη ζωή μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι όσο και για τη Πίστη μας γενικότερα.

Βιβλία για τα μοναστήρια

Τα συγκεκριμένα βιβλία θα τα βρείτε περισσότερο στα καταστήματα με μοναστηριακά κι εκκλησιαστικά είδη. Συνήθως πρόκειται για όμορφες εκδόσεις, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στις σελίδες των βιβλίων αυτών – τα οποία συνήθως γράφονται από επιστήμονες σε συνεργασία με κληρικούς ή μοναχούς – θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τα μοναστήρια μας. Θα μάθετε για την ιστορία και τη παράδοση τους αλλά και για τους «θησαυρούς» που υπάρχουν σε πολλά από αυτά. Οι εκδόσεις που αφορούν τις Μονές του Αγίου Όρους είναι και αυτές που ξεχωρίζουν, αφού τα εν λόγω μοναστήρια είναι από τα πιο ξεχωριστά και πλούσια όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της ορθοδοξίας γενικότερα. Επιπλέον, λόγω του Άβατου αλλά και το ειδικού καθεστώτος που αφορά τις επισκέψεις στο Περιβόλι της Παναγίας, τα βιβλία αυτά είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να γνωρίσει αυτά τα μοναστήρια ένα μεγάλο ποσοστό των πιστών.

Βιβλία με συνταγές

Μπορεί όταν μιλάμε για μοναστήρια το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό να μην είναι το μαγείρεμα και οι συνταγέςς, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει σιγά – σιγά. Η μοναστική διατροφή και κουζίνα γίνεται όλο και πιο γνωστή και δημοφιλής στις μέρες μας αφού είναι πολύ υγιεινή και ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Ειδικά κατά τη περίοδο των μεγάλων νηστειών, πιάτα όπως η Αγειορείτικη σαλάτα μπαίνουν στη διατροφή μας αλλά και στους καταλόγους μεγάλων εστιατορίων. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσικό να υπάρχουν και βιβλία με μοναστηριακές συνταγές. Τα βιβλία αυτά θα τα βρείτε σε καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε και τα υλικά για να τις φτιάξετε.

Βιβλία για βότανα

Δεδομένου ότι πολλά μοναστήρια είναι μακριά από τα νοσοκομεία και τον πολιτισμό γενικότερα, οι μοναχοί βασίζονται στη φύση για την ίαση και την πρόληψη των ασθενειών τους. Γι’ αυτό το λόγο θα βρείτε πολλά βιβλία για βότανα γραμμένα από μοναχούς ή ειδικούς στη μοναστική ζωή. Στα βιβλία αυτά θα μάθετε ποια είναι τα σημαντικότερα θεραπευτικά και πως μπορεί να μας βοηθήσει το κάθε ένα από αυτά, προκειμένου να μην γεμίζουμε το σώμα μας με χημείες κάθε φορά που αρρωσταίνουμε.